Eindverslag deel II PDF

Title Eindverslag deel II
Author Jonathan Joos
Course Ingenieursproject
Institution Universiteit Gent
Pages 4
File Size 298 KB
File Type PDF
Total Downloads 82
Total Views 115

Summary

Voorbeeld van een eindverslag...


Description

EINDVERSLAG DEEL II Brenden Duvillier, Lander Gyssels, Jonathan Joos, Aaron Huys Begeleider(s): Hans De Backer, Ken Schotte 1. INLEIDING De brug die ons toebedeeld werd is de Kennedyspoorbrug over de Moervaart. Deze spoorwegbrug is zeer duidelijk een vakwerkbrug en meer bepaald een vaste spoorbrug. De brug bevindt zich in havengebied en overspant ongeveer 50 meter. De vrije hoogte van de brug bedraagt 7.6 meter. Deze is gemeten is bij een peil van 4.45 meter.

Figuur 1: Kennedyspoorbrug

2. ONDERDELEN Iedere vakwerkbrug heeft enkele universele kenmerken en onderdelen die reeds overlopen zijn. Deze onderdelen worden even besproken in het geval van deze brug. Een vakwerkbrug bestaat uiteraard uit diagonalen. maar ook uit twee opleggingen waarbij dus de brug vastgemaakt is aan de “vaste” wereld.

Figuur 2: Inklemming

Om ervoor te zorgen dat de brug minder gevoelig is aan drukkrachten door de temperatuursverhoging met als resultaat een verplaatsing van de staaf, heeft men aan de andere kant een ander soort oplegging gebruikt. Door een roloplegging zal de brug vrij kunnen bewegen over deze oplegging indien deze uitzet of inkrimpt. Door deze aanpassing zullen er geen extra druk- of trekkrachten in de brug aanwezig zijn bij een temperatuursverandering. Bij een temperatuurverhoging zal metaal uitzetten waardoor de brug groter wordt en naar rechts verschuift over de roloplegging. Bij een temperatuurverlaging zal deze brug links over de roloplegging bewegen aangezien metaal inkrimpt bij een verlaging van de temperatuur. Indien deze roloplegging een inklemming was, dan zouden bij een temperatuursverhoging zo groot worden dat deze naar boven buigt door een verhoging van de drukkrachten. Bij een temperatuur verlaging zal de brug naar beneden buigen. Een roloplegging lost deze problemen op. Voor deze fysische processen zijn er afbeeldingen te vinden in de bijlage Vier fysische processenFiguur 9) . 3. BOUWPROCES EN BOUWMATERIALEN 4. Bouwtechnieken- en materialen Voor het opvullen van het vakwerk is er gebruik gemaakt van gelijkbenige/gelijkzijdige driehoeken. Uit de tophoek vertrekt er nog een hoogtelijn die nog eens een knoop vormt in het voetpunt. Hierdoor wordt de draagkracht van de brug verhoogt: door een extra knoop toe te voegen kan het gewicht van de trein verdeeld worden over meerdere knopen. Dat is een groot voordeel aangezien de brug hierdoor een groter gewicht aankan. Het gewicht van de brug zelf wordt echter wel vergroot aangezien er meer staal wordt gebruikt.

Aan de linkerkant van de brug is er sprake van een inklemming. Dit soort oplegging zorgt ervoor dat de brug niet kan bewegen in dit punt bij bijvoorbeeld temperatuurschommelingen.

Figuur 4: Vakwerk uit de brug

Figuur 3: Roloplegging

De brug zelf bestaat voornamelijk uit staal: de diagonalen, waaruit de vakwerken zijn opgebouwd, de boven- en de onderregel zijn allemaal stalen balken met een I-profiel. Een bovenregel van de brug zijn in dit geval

de gebogen staven, de onderregel zijn de stalen balken waar de sporen op liggen. In het algemeen: met de bovenregel worden de bovenste stalen balken bedoeld die de vakwerken bijeenhouden, met de onderregel de onderste zichtbare stalen balken waarop het wegdek of in dit geval sporen liggen. Er is ook gebruik gemaakt van beton: niet in de brug zelf maar de steunpunten waarop de brug rust, zijn uit gewapend beton gemaakt. Diagonaal

Deze brug bevindt zich echter wel in een geïndustrialiseerd havengebied waardoor ze zeker in haar omgeving past. Deze vakwerkbrug onderscheidt zich iets meer van een klassieke vakwerkbrug. Op de figuur hieronder ziet u duidelijk dat er een boogvorm aanwezig is.

Bovenregel

Figuur 8: Gebogen staven

Onderregel Figuur 5: Onderdelen van de brug

5. Bouwproces en constructiewijze Er zijn meerdere mogelijkheden voor het bouwen en plaatsen van een vakwerkbrug. Over de brug is er echter bitter weinig informatie zo ook over de effectieve bouwmethode. Binnen onze groep hebben we wel een algemeen vermoeden: de brug werd vooraf gebouwd en is daarna naar het havengebied getransporteerd waar ze vervolgens is vastgezet. Het meest waarschijnlijke transportmiddel is een schip vermits het kanaal er ligt. De brug staat er ongeveer een vijftigtal jaar, wat een redelijke leeftijd is. Dit blijkt uit het gebruik van knoopplaten. Ze worden gebruikt om de diagonalen van de vakwerken bij elkaar te houden. In dit geval werden ze achteraf niet weggewerkt. Bij een hedendaagse vakwerkbrug werkt men de brug mooi af en werkt men deze knooppunten weg zodat de brug een mooi glad oppervlak heeft. Dit komt omdat bij deze moderne bruggen er meer op de esthetiek er van wordt gelet.

Deze boog is eerder uit esthetische redenen toegevoegd om meer dynamiek in het ontwerp te krijgen dan omwille van de draagkracht van zo een boog. Indien de bovenregel van de brug evenwijdig was met onderregel van de brug, dan zou ze vrij saai overkomen en een doodgewone simpele vakwerkbrug zijn. Ze zou dan gebouwd zijn enkel om haar functie te vervullen, terwijl de brug nu esthetischer is. Door er een boog in het ontwerp te verwerken, is ze interessant(er) om naar te kijken. Esthetiek blijft echter wel iets subjectief en dus kan iedereen een andere gevoelswaarde bij de brug hebben. 7. ECOLOGIE EN DUURZAAMHEID De brug is er gekomen om het spoorverkeer over de Moervaart te leiden. De materialen die gebruikt werden, zijn (gewapend) beton en staal. Deze materiaalkeuze is zeer goed geweest aangezien het sterke materialen zijn die lang meegaan. Beton weerstaat goed tegen drukkrachten maar niet tegen trekkrachten. Gewapend beton zal meer resistent zijn tegen trekkrachten door het staal dat in het beton aanwezig is. Ook qua onderhoud zijn er niet veel kosten die gemaakt moeten worden. De brug zelf zal lang meegaan en daarom is ze duurzaam maar ook vrij ecologisch. Enkel bij het verwerken van het staal is er vervuiling opgetreden. 8. SOCIALE IMPACT De sociale impact valt best mee aangezien de regio amper inwoners telt. De brug zorgt wel voor een snelle treinverbinding waardoor er wel een positieve sociale impact is maar die is niet echt voelbaar in het havengebied zelf.

Figuur 6: Moderne knoop

Figuur 7: Oude knoop

6. ESTHETIEK Zoals er al eerder werd vermeld, wijzen de knooplaten op de ouderdom van de brug. Daardoor wordt een dergelijke brug vaak als iets ouderwets beschouwd. Haar robuuste karakter geeft de brug een industrieel uiterlijk.

9. POSITIEVE PUNTEN EN NEGATIEVE PUNTEN (CONCLUSIE) 10.Positieve punten De brug is redelijk goedkoop om te maken. Staal en beton zijn relatief goedkope grondstoffen. Ook het ontwerp is goedkoop aangezien het een simpele vakwerkbrug is. De plaatsing van de brug is ook niet zo moeilijk. Deze vakwerkbrug is een eenvoudige en 2

efficiënte oplossing om het kanaal te overspannen voor het treinverkeer. 11.Negatieve punten De brug is niet echt een lust voor het oog. Het industriële karakter overheerst hier enorm en ziet er ouderwets uit hoewel de brug echter wel past in haar omgeving. 12.REFERENTIES Schotte K. (2017) – afbeeldingen uitstap- Geraadpleegd op 20 november 2017 via http://minerva.ugent.be/main/document/document.php? curdirpath= %2F9292da2cf1978796e37c8ab9894a9c63%2Ffoto_s_ui tstap%2Finformatief__Pontbrug_Drongen&cidReq=E09851102017&gidReq=1 919931 (2012) – brughoogten waterwegen en zeekanaal nv – Geraadpleegd op 23 november 2017 via http://www.wenz.be/opencms/export/sites/default/downlo ads/121207-Overzicht-brughoogten.pdf.pdf

3

13.FYSISCHE PROCESSEN 2 inklemmingen, temperatuurverhoging

2 inklemmingen, temperatuurverlaging

1 inkemming, 1 roloplegging, temperatuurverhoging

1 inkemming, 1 roloplegging, temperatuurverlaging

Figuur 9: Vier fysische processen...


Similar Free PDFs