Models policials tema 3 PDF

Title Models policials tema 3
Course Conductas Adictivas y Delincuencia
Institution Universitat Pompeu Fabra
Pages 3
File Size 86.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 73
Total Views 136

Summary

.........


Description

TEMA 3- CLASSIFICACIÓ CONTEMPORANIA DELS MODELS POLICIALS 1. Introduccio Diferenciar model policial i sistema policia  Model = missio + objectius / Sistema = organitzacio -

Models: Governatiu- professional – Comunitari. (segons missio i legitimitat)

-

El sistema ens diu com s’organitza/treballa la policia (sistema únic de col·laboracio)

Diferents classificacions sobre models policials: 

Il·lustracio: Centralitzat (franc7s) / descentralitzat (angl7s)



Cl8ssic : control / proximitat



Fins anys 70: r=gid/coercitiu (Nord-americ8)  planificacio molt clara. Ciutad8 (japon7s)  + proper al c.



J.Q.Wilson (1968) : legalista  aplicacio estricta de la llei, poca import8ncia del manteniment de l’ordre i del ciutad8 / orientat al servei  descentralitzat, responsabilitat de l’autoritat compartida amb la policia, + discrecionalitat (x decisions), busca la bona conviv7ncia/ vigilància ordre de les persones. Import8ncia dels delictes, ús de t7cniques coercitives+tecnologia. Corrupcio policial f8cil (pocs controls interns)



J.P.Casey (2010): anglosax democràtic  +habitual, manteniment del control/prevencio de la delinqü7ncia / democràtic continental model centralitzat, segueix la llei i ordres del govern, el ciutad8 NO incideix/ pasos en desenvolupament  pocs mitjans financers, dificultats per complir la llei/ prevencio (sous limitats + corrupcio)/ autoritari policia centralitzada i militaritzada.



Proposat Frances Guillen (2015)  governatiu / professional / comunitari

2. Model governatiu

(és el cl8ssic, la majoria tenen aquest però no ho accepten) 

[Gu8rdia Civil] -

Missio: mantenir l’ordre amb m8xima informacio/ dades.

-

Legitimitat (per mantenir l’ordre):

-

o

Govern: actua seguint les seves ordres [perfil de policia, etc.]

o

Ordre: Compliment de la llei que determina l’estat després d’un procediment parlamentari.

Relacions amb els ciutadans o

Imperatiu legal: relacio obligada, atén al ciutad8 però vist com un enemic

o -

-

Instrumental- assegurar el manteniment de l’ordre, obtenir info a través d’ell.

Organitzacio policial o

Centralitzada: depenen d’un govern central.

o

Burocràtica: necessari per mantenir l’ordre, molta jerarquia i funcions molt det. (No pretén atendre les necessitats ciutadanes). Actualment la poli és + horitzontal (excepcio de l’ex7rcit ).

Control del model (policia) o

Jurisdiccional: responsable pol=tic de la organitzacio. Dependr8 de l’OJ.

o

Poltic: NO control intern no hi havia control intern,, era pol=tic

3. Model professional (canvi de paradigma arrel de falta de professionalitat, legitimitat

i

corrupcio a LAPD, S20) - Missio: lluita contra la delinqü7ncia  anul·lar el delicte (xo no es pot) amb experts. - Legitimitat: o Saber professional: el ciutad8 creu que és qui + sap de delinqü7ncia o Llei: es basen en ella per perseguir delictes NO de infraccions admin. Separacio del coneixement pol=tic del t7cnic (policial), es busca formacio professional mitja-alta - Relacions amb els ciutadans o No significativa (però NO instrumental- no cal info del ciutad8 perqu7 qui sap és el poli.) - Organitzacio policial  Vertical (jerarquia- comandant/cap)  NO discrecionalitat (llei). - Elements professionalisme: persona amb habilitats+ aprenentatge en ci7ncia policial (la resta irrellevant) - Control del model (policia) -Jurisdiccional: control de polis per polis  Afers interns (autoritat i control)

4. Model policia comunitari (org. social) -

Altres noms: Policia de Proximitat (FranPa, It8lia) /Policia Propera al Ciutad8 (Alemanya)Policia de Barri (Espanya)

-

Precedents 1960: canvis socials (noves preocupacions)  bonanPa amb l’estat del benestar (poca pobresa)  reclamacio de drets civils dels ciutadans per protegir-los. o Problem8tiques: Augment del nº de delictes però poques denuncies (poli professional allunyat del ciutad8). Es comencen a fer patrulles aleatòries però no serveix. Evidencies o Implicar al ciutad8 per millorar el rendiment policial funciona [patrullatge a peu] Referent teòric: model comunitari no policial, el de l’8mbit social.

-

Missio:  Benestar comunitari i resolucio de problemes: Conviv7ncia social bona (mantenir l’ordre/lluitar contra la delinqü7ncia/ús de la forPa NO tant rellevants) Legitimitat LlaPos amb la comunitat : - Interacci: eines per parlar amb el ciutad8/ solucionar els seus problemes (mediacio)

-

Aliances: xarxa de tots sectors de la societat [associacions de veïns, entitats representatives]- transpar7ncia

Ús de la forPa puntual quan és necessari (s’evita) Servei públic SARA o CASA (cerca, accio, solucio, avaluacio) Organitzacio policial i estructura - Tend7ncia Horitzontal (tot i ser vertical): capacitats no relacionades amb superioritat del c8rrec. Tot i haver jerarquia hi ha un equilibri/homogeneïtzacio en l’actuacio policial. Valor del l=der. - Discrecional Transformacio de l’organitzacio: - Comunitat (alliances)  import8ncia dels grups de pressio pq incideixen molt en el ciutad8 [mitjans de comunicacio, empreses privades, grups de pressio...] - Gestio proactiva (evitar la reactiva) amb l’ús de SARA recerca, an8lisi (causes), resposta (tractament) i avaluacio. Molta transpar7ncia. - Assignaci geogràfica  patrulles per barris (al contrari del professional on tots estan a tot) - Personal no especialitzat, coneixement general de tot +amb bones relacions socials + ganes de servir al ciutad8 - Sistema d’informacio  actualitat de les dades, personal dedicat a la seva cerca i an8lisi. Ús de tecnologies Control del model: - Jurisdiccional - Ciutad8, té eines per controlar a la policia Dificultats - Retic7ncia a modificar patrons policials i canvi de cultura policial - Recursos econòmics necessaris per fer propostes - Freqüents canvis pol=tics dificulten la implementacio del model - Trasllats d’agents de policies dificulten les tasques (desconeixement del territori) - No aconsellable en llocs conflictius (1r conflictes 2n problems ciutadans) - No s’avalua Bones pr8ctiques: - Chicago Alternative Policing Strategy (EEUU) - Koban (Japo) - Proxpol (Castellò)...


Similar Free PDFs