TEMA 2 PDF

Title TEMA 2
Course Victimologia i Mediació
Institution Universitat Pompeu Fabra
Pages 2
File Size 131 KB
File Type PDF
Total Downloads 44
Total Views 109

Summary

Download TEMA 2 PDF


Description

TEMA 2: ELEMENTOS DE MEDIDA. LA VÍCTIMA EN LAS ESTADÍSTICAS NACIONALES E INTERNACIONALES METODOLOGIA DE LA INVESTIGACIÓ VICTIMOLÒGICA Es possible la objectivitat en quant a l’estudi de les víctimes? - Mai - Difícil tenint en compte l’objecte d’estudi - Si FONTS DE DADES - Mètodes quantitatius - Mètodes qualitatius Les enquestes tenen el problema que els conceptes són diferents segons el país. FONTS DE DADES CRIMINOLÒGIQUES Triangle del delicte Víctima, Estat (policia) i delinqüent. Són les fonts d'obtenció de dades. -

Policia Unified Crime Report: A partir del s.XX obliga a enviar les dades estadístiques a l’FBI. Té 2 problemes: o El primer és que donar les dades és voluntari o El segon és que no apareixen tots els tipus de delictes. No obstant, estandarditzen els delictes per tal de poder fer una comparativa. Aquí les fonts policials tenen l’obligació d’obrir unes dades estadístiques separades de les víctimes.

-

Víctimes International Crime Victimisation Survey:

-

CriminalsInternatioal Self Report Delinquency: És més per menors i no s’usa per delinqüents en actiu. Moltes vegades el problema amb els delinqüents és que tendeixen a no dir completament la veritat. Un dels problemes és accedir al delinqüent.

INTERNATIONAL CRIME VICTIMISATION SURVEY Sorgeix a l’any 89 i és la enquesta internacional que permet fer comparacions entre països ja que les dades estan estandarditzades. Són dades independents de la policia. Hi ha determinades surveys que comparants diferents anys la resposta varia en un %, aleshores, el país obliga a fer una separata Aquesta enquesta dóna informació relativa a: - Victimització Pretén saber quin és el nivell de victimització de clústers mundials (fa servir blocs per classificar víctimes, per ex, víctimes europees, llatines...) - % de denúncies Ens ajuda saber quines tasques de la policia funciona més de cara al report de la víctima - Experiència de la víctima amb la policia - Por al crim - Ús de tècniques de prevenció S’inicia al 1989 amb un inici de 12 països com a mostra. No està orientada a comerços, ni entitats, sinó que es centra en les llars, fan trucades telefòniques. L’entrevistat ha de ser més gran de 16 anys i el qüestionari no recull tots els tipus delictius. L’entrevista es fa mitjançant CATI (=Computer-assisted telephone interviewing) o entrevistes. SOBRE LA PERILLOSITAT Aquesta enquesta accepta que la batalla està perduda, és a dir, la probabilitat és que no estem segurs a cap lloc. Avui en dia tenim incidències bastant altes de victimització en ambients rurals i urbans. No obstant, la vida urbana crea moltes més oportunitats de ser víctimes. A una capital les probabilitats de ser víctimes d’un delicte es disparen respecte a la resta de ciutats.

És important destacar que això no té res a veure amb l’economia, sinó que té a veure amb la densitat de gent i té a veure amb un major % d’adolescents. SOBRE LES DENÚNCIES A LA POLICIA - Els països desenvolupats denuncien més a la policia mentre que els menys desenvolupars denuncies menys (hi ha una gran xifra negra de la delinqüència). - El delicte de robatoris a cases és el delicte més reportat (no obstant, a més robatoris menys denuncies) i els assalts amb violència són els delictes menys denunciats. SOBRE LA SATISFACCIÓ AMB LA POLICIA - Menys de la meitat no estan satisfets amb la policia - Només en països desenvolupats un 60% dels entrevistats veien el resultat de la labor policial positivament - Una gran raó per aquesta falta de satisfacció és la falta d’interès policial - Hi ha insensibilitat de la policia respecte alguns temes (per ex, amb les dones a Amèrica Llatina) o poca empatia - No proporcionen informació, és a dir, la policia no t’informa de com està el teu cas o et despatxen ràpidament SOBRE L’AJUDA REBUDA - Poques víctimes reben ajuda especialitzada o no es rep ajuda o tothom rep la mateixa ajuda que no és correspon al tipus de delicte (dues víctimes de diferents delictes poden rebre la mateixa ajuda) - Europa és el continent amb millors prestacions per les víctimes ALTRES MÈTODES - Case analysis: Mètode més aviat qualitatiu que inclou moltes metodologies diferents (entrevistes, anàlisi del contingut de la premsa, etc.). - Qüestionaris - Entrevistes - Experiments amb víctimes És molt complicat i, a més a més a Espanya no hi ha una comissió ètica - Anàlisi de continguts - Secondary Data - Etnografia ESPANYA Hi ha moltes enquestes de victimització però sense connexió entre algunes d’elles, degut a que no estan estandarditzades, no totes pregunten el mateix, unes són més antigues, altres més noves... Tal i com es veu en el Cuadre 3.5 les mostres tenen una amplitud molt variable, la metodologia és diferent etc. Es veu perfectament la connexió entre les diferents enquestes de victimització a Espanya. A nivell macro, de tot un pais, no es poden fer comparatives, per això no ens enfonsem més en el cas espanyol. PONER CUADROO PPT EEUU Per determinats delictes obliguen a obrir separates i aquestes dades es presenten al National Crime Victimization Survey. A EEUU les dades ens ensenyen que la delinqüència violenta es redueix i la que va contra la propietat augmenta. ESTADÍSTIQUES INTERNACIONALS Alguns dels problemes metodològics amb els que ens trobem: - No tots els governs participen - Les dades aportades no son fiables - Les dades aportades no són recents - No s’aporten dades de forma estable - Els delictes no estan estandarditzats i per tant no es pot fer una comparativa...


Similar Free PDFs