Voorbeeld klinisch probleem PDF

Title Voorbeeld klinisch probleem
Author An VW
Course Onderwijsgroepen
Institution Hogeschool PXL
Pages 3
File Size 147.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 86
Total Views 132

Summary

Voorbeeld klinisch probleem...


Description

EBP: Katheternachtzak hergebruiken of beter dagelijks vervangen? Cliënten met een blaaskatheter gebruiken ’s nachts vaak een grotere urineopvangzak. Wijkverpleegkundigen onderzochten of het reinigen en hergebruiken van de nachtzak meer kans op urineweginfecties geeft dan de zak dagelijks vervangen.

Casus Bij cliënten in de wijk die een blaaskatheter hebben, wordt ’s nachts vaak een grotere urineopvangzak aangesloten op de dagzak. De nachtzak wordt enkele nachten gebruikt en tussentijds gereinigd en leeg bewaard. De teams van Thebe, maar ook cliënten, gaan hier verschillend mee om. De een spoelt de zak met bleek, de ander met azijn, of water. Maar wijkverpleegkundigen twijfelen of de grote urineopvangzak wel gereinigd kan worden: neemt de kans op urineweginfecties daardoor niet toe? Misschien is het beter om dagelijks de nachtzak te vervangen?

1. Formuleer je vraag (P= patiënt of probleem, I= interventie, C= vergelijking, O= uitkomst) P Cliënten met verblijfskatheter I Nachtzak overdag bewaren na reinigen met water, azijn of bleek C Nachtzak vervangen na afkoppelen O Risico op urineweginfecties Je vindt dit artikel ook in Nursing oktober, 2020. (Verschijning: 2 oktober 2020)

2. Zoekstrategie De meest recente richtlijn over de zorg rond blaaskatheters is de ‘Richtlijn blaaskatheters’ uit 2011 van Verenso. Deze richtlijn is ouder dan 5 jaar en is nog niet herzien. Daarom is ook gezocht naar literatuur in PubMed en via EBSCOhost in CINAHL. De volgende zoektermen en synoniemen zijn gebruikt: urinary catheter, urine collection bag, clean -, flush -, store -, wash urinary bag, vinegar, acetic acid, bleach, (de)contamination. Ook bekeken we de Vilans-Kickprotocollen, en zijn collega’s met expertise rond katheterzorg geraadpleegd.

3. Beoordeling resultaten De zoekopdracht in de databases leverde een systematic review1 op en een wat ouder artikel over een gerandomiseerde studie2. De review1 en de richtlijn van Verenso (2011)3 werden voor een eerdere CAT over het vervangen van katheterdagzakken4 al beoordeeld.

De review1 was van een matige kwaliteit. Dit kwam onder meer door het ontbreken van details over de zoekstrategie en informatie over de beoordeling van de geïncludeerde studies. Het artikel over de gerandomiseerde studie2 werd als ondersteunende informatie gezien en niet uitgebreid beoordeeld. De richtlijn3 kreeg met het AGREE-II instrument een kwaliteitsscore van 75% en een positieve aanbeveling voor gebruik. De systematic review1 gaat over het spoelen van de katheterzak. Het meest onderzocht is het gebruik van bleekmiddel in verschillende concentraties (0,06% – 1%). De onderzoekers concluderen dat er geen gedegen randomized controlled trials zijn uitgevoerd. Daarom kunnen ze geen onderbouwd advies geven. In de richtlijn van Verenso3 wordt niets gezegd over het spoelen van de nachtzak. In de gerandomiseerde studie2 wordt het effect gemeten van 4 weken de urineopvangzak reinigen, in vergelijking met het wekelijks vervangen van een urineopvangzak. Het onderzoek vindt geen verschil in concentraties van bacteriën of het optreden van urineweginfecties tussen de 2 groepen. De achtergrondinformatie ‘Gebruik van urineopvangzakken’ bij de KICK protocollen van Vilans4 beschrijft dat urinezakken voor eenmalig gebruik zijn en na ontkoppeling niet meer gebruikt mogen worden. Vilans heeft geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het reinigen van de nachtzak beter zou zijn. Het advies in de KICK-protocollen is bij de leverancier na te gaan of er goedkopere nachtzakken zijn die dagelijks vervangen kunnen worden. Experts binnen de wijkverpleging geven het advies om nachtzakken niet te reinigen. Dit zou niet nodig zijn in verband met de terugslagklep in de nachtzak. Hierdoor kunnen bacteriën niet naar de blaas toe. Een ruikende zak en urine kunnen een reden zijn om wel te reinigen. De experts baseren zich onder meer op de richtlijn Blaaskatheters van Verenso1. Directe verwijzingen naar bronnen worden niet gegeven.

4. Conclusie Is er voldoende bewijs dat het risico op urineweginfecties bij het reinigen van de grote urineopvangzak voor de nacht vergelijkbaar is met het dagelijks vervangen ervan? Nee. Ook over de beste manier van reinigen bestaat onvoldoende bewijs. Wij adviseren grote urineopvangzakken niet opnieuw te gebruiken, ook niet als ze gereinigd worden. Als er goedkope nachtzakken voorhanden zijn, dan is het dagelijks vervangen van de nachtzak de beste keus. Is dit niet mogelijk, dan adviseren wij de nachtzakken niet te reinigen. Het terugslagventiel houdt bacteriën immers tegen. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen of reiniging van de nachtzak de kans op een urineweginfectie verkleint.

5. Toepassing in de praktijk

Het voorkomen van urineweginfecties is belangrijk omdat dit een risicovolle complicatie is die veel ongemak met zich meebrengt voor cliënten. Bij Thebe is het huidige beleid gelijk aan de conclusie hierboven. Er is dus geen aanleiding om het beleid aan te passen.

Ja, bij voorkeur dagelijks de nachtzak vervangen. Kan dat niet, dan de nachtzak niet reinigen. Het terugslagventiel houdt de bacteriën tegen. *Inge Jochems en Malou van Puijenbroek zijn wijkverpleegkundige bij Buurtteam Reeshof Oost & Wandelbos 1, Thebe Wijkverpleging in Tilburg. Peter Hoegen is docent verpleegkunde aan de Academie voor Gezondheidszorg van Avans. Contact: [email protected]. Dit artikel is een ingekorte versie van het origineel. Noten:

1. Bradley SM, Schweon SJ, Mody L, et al. (2018). Identifying safe practices for use of the urinary leg bag drainage system in het postacute and long-term care setting: An integrative review. American Journal of Infection Control, 46(9), 973-979. 2. Nash, MA (2003). Best practice for patient self-cleaning of urinary drainage bags. Urological Nursing, 23(5), 334-339. 3. Aerts S, Jochems-van den Boer I, Roelands K, Hoegen P. EBP: Moet je de opvangzak bij een blaaskatheter elke drie dagen vervangen? www.nursing.nl > 22 jan. 2020 – Thebe (2019). Themapagina Katheterzorg. Geraadpleegd op 25-06-2019 via intranet Thebe. 4. Verenso (2011). Richtlijn blaaskatheters, langdurige blaaskatheterisatie bij patiënten met complexe multimorbiditeit. (‘Gebruik van urineopvangzakken’) Utrecht: Verenso. Vilans (2019).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28982611/...


Similar Free PDFs