Zelfstudiedopdracht 3 EBN 1 1718 blok 1.2 deel 3 PDF

Title Zelfstudiedopdracht 3 EBN 1 1718 blok 1.2 deel 3
Course Fundamenten van verpleegkunde 2
Institution UC Leuven-Limburg
Pages 4
File Size 342 KB
File Type PDF
Total Downloads 70
Total Views 126

Summary

ZSO EBN 3 fundament 2...


Description

VERBETERSLEUTEL ZELFSTUDIEDOPDRACHT EBN 1 1.2 (deel 3) 1. Voor de onderstaande drie casussen stel je een PICO op, maak je een vraagstelling, geef je aan welk soort vraagstelling het is en formuleer je een doelstelling.

Er zijn steeds meerdere antwoorden mogelijk. Hieronder kan je één mogelijk antwoord terugvinden. Casus 1: Incontinentie voor urine is een aandoening die veel voorkomt bij ouderen. De prevalentie stijgt sterk met de leeftijd. Bij ouderen spelen naast urogynaecologische problemen en veroudering van de urinewegen ook co morbiditeit, medicatie en functionele beperkingen een rol bij het ontstaan of verergeren van incontinentieklachten. Bij het onderzoek van ouderen met ongewild urineverlies is het zaak aandacht te besteden aan alle mogelijk bijdragende factoren. In de behandeling van urine-incontinentie bij ouderen zijn conservatieve maatregelen in de vorm van voorlichting, adviezen, blaastraining en bekkenbodemoefeningen de eerste stap. Ook bij ouderen zijn hiervan gunstige resultaten te verwachten. P: ouderen met urogynaecologische problemen I: wekelijkse blaastraining C: voorlichting door middel van een brochure O: verminderen ernst urine-incontinentie Wat is het effect van wekelijkse blaastraining in vergelijking met voorlichting door middel van een brochure op het verminderen van urine-incontinentie bij ouderen met urogynaecologische problemen? Toetsende onderzoeksvraag Het doel van deze studie is nagaan wat het effect is van wekelijkse blaastraining in vergelijking met voorlichting door middel van een brochure op het verminderen van urineincontinentie bij ouderen met urogynaecologische problemen.

Casus 2: Oudere personen nemen dikwijls verschillende geneesmiddelen in. Twintig procent van de mensen ouder dan 65 jaar gebruikt vijf of meer geneesmiddelen. De aanwezigheid van multiple chronische aandoeningen geeft aanleiding tot deze polyfarmacie. Welke medicatie is nodig om de gezondheid van een oudere te bevorderen? Welke brengen schade toe of zijn overbodig? Hoe moet het geneesmiddel worden ingenomen? Welke

toedieningsvorm is het meest geschikt? Neemt mijn patiënt zijn medicatie wel? Hoe overtuig ik mijn patiënt om te stoppen met medicatie die niet meer nodig is? Is deze medicatielijst wel correct? Het beleid rond geneesmiddelen roept bij zorgverleners heel wat vragen op. P: oudere personen boven 65 jaar I: inname medicatie C: / O: prevalentie medicatie Wat is de prevalentie van medicatie inname bij oudere personen boven de 65 jaar? Beschrijvende onderzoeksvraag Het doel van deze studie is nagaan wat de prevalente van medicatie inname bij ouderen boven de 65 jaar is.

Casus 3: Verpleegkundigen die in de thuiszorg werken worden in hun dagelijkse praktijk veelvuldig geconfronteerd met decubitus. De kortere opnameduur en de accentverschuiving van de intramurale naar de extramurale zorg brengt automatisch met zich mee dat het aantal patiënten met decubitusrisico in de thuiszorg toeneemt en in de toekomst nog verder zal toenemen. Preventie is dus van groot belang. P: Patiënten met decubitus (thuiszorg) I: dagelijkse wondzorg met isobetadine C: dagelijkse wondzorg met NaCl O: wondheling Wat is het effect van dagelijkse wondzorg met isobetadine in vergelijking met dagelijkse wondzorg met NaCl op de wondheling bij patiënten met decubitus in de thuiszorg?

Toetsende onderzoeksvraag Het doel van deze studie is nagaan wat het effect van dagelijkse wondzorg met isobetadine in vergelijking met dagelijkse wondzorg met NaCl op de wondheling bij patiënten met decubitus in de thuiszorg.

2. Lees onderstaande abstracts (samenvattingen van artikel) en stel de PICO op, de onderzoeksvraag, geef aan welke soort vraagstelling dit is en formuleer de doelstelling.

a) PICO P: oudere zorgvragers in Spanje I: sociaal netwerk C: geen sociaal netwerk O: verminderen van eenzaamheid en depressie b) Vraagstelling Wat is de invloed van een sociaal netwerk op het verminderen van eenzaamheid en depressie bij oudere patiënten in Spanje? c) Soort vraagstelling Toetsende onderzoeksvraag d) Doelstelling Het doel van deze studie is nagaan wat de invloed van een sociaal netwerk op het verminderen van eenzaamheid en depressie bij oudere patiënten in Spanje is.

a) PICO P: patiënten prostaat kanker (ondergingen een radicale prostatectomie) I: radicale prostatectomie C: / O: incidentie sterfte

b) Vraagstelling Wat is de prevalentie van mortaliteit de laatste 20 jaar bij patiënten met PCa die een RP ondergingen? c) Soort vraagstelling Beschrijvende onderzoeksvraag d) Doelstelling Het doel van deze studie is nagaan wat de prevalentie van mortaliteit bij patiënten met PCa na RP is....


Similar Free PDFs